Extractia si prelucrarea onixului

Onixul poate fi un material care implică un proces foarte complicat atunci când se face extracția și prelucrarea sa, pentru că nu este puternic, ci este precum cristalul.

Onixul este o rocă minerală carbonatică, cu suprafață netedă și ușor poroasă, ce are la bază calcitul. Aspectul deosebit al acestei pietre naturale este dat de paleta sa bogată de culori și de texturile sale impresionante.


Extragerea blocurilor în cariere poate fi complicată, nu este ca la granit și marmură, blocurile de dimensiuni mari sunt greu de obținut, cu excepția cazurilor rare. Proveniența sa este variată, cele mai apreciate modele de onix provin din țări precum Mexic, Iran, Pakistan și Afganistan, deși există și cariere situate în alte câteva părți ale lumii. Prelucrarea în fabrici a onixului nu este ușoară, trebuie mai întâi ca blocul de onix să fie mânuit cu mare atenție, acest lucru contribuind și la prețul său mai mare față de marmură. Plăcile tind să fie de dimensiuni mici, cum ar fi 15 x 15 cm, însă pot avea între 10 și 60 cm.


Există două tipuri de tăiere a plăcilor de onix:

  • Transversal: la acest tip de tăiere, modelele rezultate sunt circulare. Suprafața onixului ajunge să fie mai translucidă si mai potrivită pentru iluminare naturală sau artificială.
  • Perpendicular: cu acest tip de tăiere, modelele rezultate sunt liniare.


Onixul fiind un material relativ moale și impunând un preț premium pe piață, este de cea mai mare importanță să se facă un tratament adecvat al pietrei în fabrici. Cele mai mici găuri și goluri din vene trebuie umplute corespunzător cu rășini. Dacă acest procedeu nu este făcut corect poate crea probleme de tot felul în curând.


În ciuda modului complex în care se face extracția și prelucrarea onixului, rămâne unul dintre cele mai deosebite materiale din punct de vedere estetic. Fără îndoială, onixul adaugă o notă spectaculoasă oricărui design și oricărui tip de interior. Onixul poate fi folosit pentru: pereți, baruri, trepte, mobilier, accesorii și elemente decorative. Fiind un material versatil, acesta poate fi adaptat la tot felul de stiluri diferite.


Te așteptăm cu peste 35 de produse din onix pentru amenajarea locuinței tale, pe www.stona.ro sau în showroom-ul nostru din București, șoseaua Pipera, nr.48 și în depozitele din județele Prahova și Alba. Sună la 0732 334 434 și un consultant Stona te va ajuta să faci alegerea potrivită.