Termenul “onix” provine din latina si inseamna unghie sau gheara. Nuanta onix-ului este asemenatoare pielii si se asociaza cu aspectul unei unghii.
Onix-ul este o piatra semipretioasa care se regaseste in diferite zone de pe glob, cea mai mare cantitate de onix se afla in Brazilia, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Pakistan, India si Madagascar.
Onix-ul este o piatra semipretioasa de culoare maro, rosie, alba sau verde. Aceata piatra este un mineral din categoria quartului.
Cele mai cunoscute combinatii de culori ale onix-ului sunt cele de culoare rosie cu alb sau maro cu alb. Cele mai rare precum si cele mai cautate sunt cele de culoare neagra, acestea fiind folosite la crearea bijuteriilor si a ornamentelor.
Onix-ul a fost descoperit inca din antichitate si a fost materialul preferat pentru crearea unor obiecte decorative deosebite. Multi mesteri au folosit onix-ul pentru realizarea unor potire, medalioane, bibelouri si vaze care contribuiau la infrumusetarea incaperilor.
Regasim onix-ul pe diferite nuante, culorile puternice si vii fiind apreciate in antichitate in toate colturile lumii. Piatrele alb-negre au fost apreciate in tarile din Extremul Orient unde culoarea neagra era asociata cu fertilitate si eleganta spre deosebire de tarile europene care asociau culoarea neagra cu tristetea si ghinionul.
In prezent onix-ul este folosit in continuare pentru realizarea de medalioane, cercei si bibelouri. O alta utilizare a acestuia este in decorarea locuintelor prin crearea de glafuri si blaturi din onix care au o eleganta deosebita datorita finisarii si unicitatii acestuia.
De cele mai multe ori culoarea onix-ului este creata artificial prin supunerea acesteia la tratament chimic si la temperaturi foarte mari.
Alaturi de marmura si granit, onix-ul poate oferi un design modern oricarei incaperi. Pe piata din Romania exista numeroase depozite de piatra naturala unde puteti regasi si onix pe langa materialele mai cunoscute precum granitul, marmura, travertinul sau calcarul.